Producent: | b.d. |
Kod: |
WAGA: 60 g
Ciabatta to włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek.
Miejsce pierwszego wypieczenia ciabatty jest nieznane.
Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Z regionu jeziora Como ma chrupiącą skórkę, jest miękka, ma puszysty środek i jest bardzo lekka. W Toskanii, Umbrii i Marche są bardzo różne - począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często jest jedzona z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli.
tel. 32 217 53 35
e-mail: piekarnia@uprzewoznika.pl
U Przewoźnika Sp. K.
al. Piłsudskiego 14
43-100 Tychy
NIP 646 293 34 33
Jeżeli mają Państwo pytania lub chcą złożyć nietypowe zamówienie, prosimy o wypełnienie formularza.